Uutisia geenitutkimuksesta

Uutisia geenitutkimuksesta

Skotlanninhirvikoirakerho ry:n jalostustoimikunta tiedottaa

Toimikunta ja hallitus saivat viestiä alla olevasta skottien karvattomuuden geenitutkimuksesta.
Toimikunta pyytää kaikkia skotin omistajia lähettämään mahdollisia kuvia tms. projektista vastaavalle tutkijalle Marjo Hytöselle.
Kerho järjestää vapaaehtoisen näytteenottotilaisuuden Tampereella kerhon erikoisnäyttelyn yhteydessä. Tutkimme mahdollisuutta, että myös PM:n juoksukisoihin menevistä skoteista saataisiin samalla kertaa otettua näytteitä.
Jos olet kiinnostunut olemaan mukana näytteidenotossa Tampereella, ilmoita skottisi nimi, ikä ja sukupuoli Kati Murtolalle, s-posti putte.murina@hotmail.com viimeistään 30.6.2018 mennessä. Tarvitsemme tiedon etukäteen, koska saamme ilmaiseksi neulat ja putkilot.

Voit lähettää näytteet myös suoraan tutkimuskeskukseen eli ohjeet löytyvät: Ohjeet näytteenottoon ja lähetykseen: https://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/

Koirien geenitutkimus: Geenitutkimus skotlanninhirvikoirien karvattomuudesta etenee
Skotlanninhirvikoirille syntyy ajoittain pentuja, joiden karva putoaa pentuna kasvamatta koskaan takaisin. Olemme tutkimusryhmässämme (Helsingin yliopisto ja Folkhälsanin tutkimuskeskus) selvittäneet tämän karvattomuuden aiheuttajaa ja mahdollisesti tunnistaneet sitä aiheuttavan geenimuutoksen.

Tulosten varmistamiseksi olisi tärkeää saada lisää näytteitä karvattomista skotlanninhirvikoirista sekä karvattomien koirien pentuesisaruksista ja näiden vanhemmista.

Rodun edustajien näytteet ovat kaiken kaikkiaan tervetulleita, jotta geenimuodon yleisyydestä saadaan luotettava kuva. Toivoisimme myös tietoa yhdistelmistä, joihin karvattomia koiria on vuosien saatossa syntynyt. Tutkimukseen osallistuvien koirien osalta lähetämme tiedon geenitutkimuksen tuloksesta, kunhan geenimuutos on varmistunut ja projekti kokonaisuudessaan on valmistunut.

Otathan yhteyttä, mikäli omistat karvattoman skotlanninhirvikoiran tai sellainen löytyy kasvattiesi joukosta. Lisäksi olisi hienoa saada valokuvia karvattomista rodun edustajista. Hyvälaatuisia kuvia voisimme kuvaajan luvalla käyttää tieteellisessä julkaisussa, jossa tutkimustulokset lopulta julkaistaan.

Kaikki tiedot ovat luottamuksellisia.
Yhteydenotot: Projektista vastaava tutkija, Marjo Hytönen, marjo.hytonen(at)helsinki.fi, puh. 02941 25779 Koirien geenitutkimus, Helsingin yliopisto ja Folkhälsanin tutkimuskeskus

Comments are closed.